1 de octubre dia mundial del cafè

1 de octubre dia mundial del cafè

Cafè atlàntida

En els últims anys, si bé algunes investigacions van sostenir el contrari, els experts en salut van assegurar que la xocolata negra i el cafè, consumits en moderació, posseeixen grans beneficis per a l’organisme. Des d’una acció antioxidant, efectes antidepressius, propietats anticancerígenes i fins millores en la funció cognitiva.

En les últimes hores de la nit, per completar tasques i deures, enmig d’una jornada laboral per mantenir despertes a les reunions, les persones recorren al cafè i la xocolata per obtenir un petit impuls d’energia i motivació i mantenir els ulls oberts. No obstant això, no tots aporten els mateixos beneficis per a l’organisme i la seva qualitat disminueix segons els estàndards de la producció.

El seu procés de producció pot durar de vuit mesos a un any
Després que se sembren les plantes, dos anys aproximadament perquè aquestes comencin a donar fruits (que al solen durar de cinc a set anys depenent de les condicions agroclimàtiques de la zona) es passa al procés de recol·lecció. Aquest punt de producció és la part central del procés de cultiu. Es recullen només els grans madurs, el que garanteix la qualitat del cafè. Després ve el benefici del cafè, un procés en el qual es treu la pell del cafè, per després sotmetre els grans a un procés físic químic de fermentació en on es renten i s’assequen. El resultat és el cafè pergamí sec que es passa a les trilladores per realitzar la trilla, on es retira la pela del cafè. Finalment es realitza el procés de torrefacció.

Cada variant del cafè posseeix atributs propis, unes més i altres menys, el que marca la diferència en la distinció del cafè. Les llavors que posseeixen menys atributs sensorials són sotmeses a un procés de torrefacció. “Aquest procés es realitza al final de la fabricació per ressaltar el final d’un treball de vuit mesos o un any, ajudant a realçar els atributs en tassa de les bones llavors, i disfressant molts defectes de les llavors que no donen tanta qualitat” segons afirma Jeny Grisales.

Espanya i Portugal són consumidors exclusius del cafè torrefacte. Aquest tipus de cafè es consumeix a gran escala a Espanya i Portugal donada la seva bona qualitat de producte.

Com es tasta un cafè?
El cafè pot ser bo, estàndard o dolent. L’origen va influenciar molt. Però a l’hora de tastar un cafè s’ha de tenir en compte l’acidesa i el cos principalment. L’acidesa ha de ser alta però agradable al paladar o una acidesa mitjana. I el cos, perquè sigui perfecte, ha de ser significatiu però no robust.

¿El cafè caduca? Sí caduca. Perquè si pateix més processos, més desprotegit està. L’ideal per a conservar els seus atributs en tassa per més temps és que es tingui el cafè en gra, i que només es mola la porció que es consumirà en el moment. Al deixar-lo a l’aire lliure s’oxida i absorbeix olors i sabors del seu voltant. Tot i que és qüestió de gustos, afegir algun altre ingredient com llet o mel fa que no només no s’aprecie el seu sabor real, sinó que també canviï el seu sabor.

Noticies Relacionades

No hi ha extensions per instal·lar o activar. <a href="%1$s" title="Return to the Dashboard">Return to the Dashboard</a>

Go to Top